← Atelierul de proiectare – arhive 2023

Notă asupra ediției

    Continuând inițiativa începută în anul universitar 2021-2022, acest volum colectiv prezintă o nouă serie de articole prin care sunt puse la dispoziția mediului academic studii și cercetări realizate de cadre didactice și doctoranzi din departamentele de proiectare ale Facultății de Arhitectură a UAUIM, rezultat al preocupărilor legate de pregătirea predării în anul 2023 la disciplina Proiectare de Arhitectură.

    Având ca reper cadrul general al teoriei proiectului și la fel ca în ediția precedentă, autorii au avut libertatea alegerii subiectelor, a formei de prezentare, articolele în ansamblul lor abordând o mare diversitate de teme și problematici, fie că sunt rezultatul direct al unui proces de predare sau doar potențate de această activitate.

    Deși au conexiuni strânse cu tematicile proiectelor de atelier, diplomă sau disertație, textele publicate nu se rezumă la cadrul practic și teoretic al acestora, depășind în majoritatea cazurilor, limitele obiectivelor didactice pentru a dezvolta aspecte teoretice de interes mai larg, la nivel disciplinar sau interdisciplinar.

    Comparativ cu ediția precedentă se remarcă ponderea relativ mai mare a textelor elaborate de studenții doctoranzi și prezența în continuare a multora dintre cadrele didactice care au participat cu articole la realizarea volumului anterior, alături de autori noi. Cititorii vor putea astfel parcurge texte care continuă direcții de cercetare lansate deja în 2022, comentarii critice ale unor proiecte derulate în ateliere/ workshop-uri sau diplome, precum și o serie de subiecte legate de înțelegerea și abordarea proiectului de arhitectură la nivel conceptual.

    Această publicație face parte din activitățile proiectului CULTADISER 2023, toate materialele prezente în volum fiind colectate și revizuite de colectivul de implementare a proiectului. Publicarea acestui volum în format tipărit și online (https://arhive-de-atelier.uauim.ro) a fost posibilă numai cu sprijinul colegilor noștri din Departamentul pentru managementul cercetării, cărora le transmitem pe această cale mulțumiri deosebite din partea întregii echipe.

    Echipa editorială Arhive 2023
    septembrie 2023